„Може да живеете и работите од каде сакате“, – Шефот на Airbnb им дозволи на работниците засекогаш да работат од далечина

59

Платформата за изнајмување сместување Airbnb објави дека планира да ги пушти своите вработени да живеат и да работат каде сакаат, додека другите компании се обидуваат да ги вратат своите работници во канцелариите по пандемијата.

Брајан Чески, извршен директор и ко-основач на компанијата, го откри овој потег на Твитер.

„Имате флексибилност да живеете и работите во 170 земји до 90 дена во годината на која било локација“, рече тој, без да наведе кои земји ќе бидат изземени или причината за ограничувањето од 90 дена.

Чески рече дека на вработените сепак ќе им треба постојана адреса за да плаќаат даноци и плати.

Одлуката доаѓа во време кога другите компании се обидуваат да ги вратат своите вработени во канцелариите, понекогаш со поволности како што се социјални настани и бесплатна храна. Сепак, не се сите убедени и некои работници наводно поднесуваат отказ за да се приклучат на компании со пофлексибилни работни услови од далечина.

Airbnb штотуку го имаше својот најпродуктивен период од две години откако постои, додека работи од далечина.