Мрежата Cardano користи само околу 40% од својот капацитет

25

Во просек, мрежата Cardano користи околу 40% од својот капацитет. Ова можеби не е оптимално, бидејќи протоколот Ouroboros на мрежата е дизајниран да управува со огромни количини на податоци, како и трансакции и скрипти со различна сложеност и големина, така што најефикасното сценарио е Cardano да работи на или блиску до 100% од неговата капацитет.

Големината на блокот беше зголемена од 64 KB на 80 KB, а потоа на 88 KB. Поголемиот размер на блок значи дека повеќе трансакции можат да се вклопат во еден блок, со што се зголемува капацитетот за корисниците.

IOHK тврди дека зголемувањето на пропусната моќ на блокчејн како Cardano е критично за безбедноста, бидејќи дозволувањето поголемо оптоварување на системот може да го отвори потенцијалот за DoS напади. Како резултат на тоа, се следи внимателен процес кога се прават такви промени.

Минатата недела тимот на Cardano направија хард-форк на тест мрежата, за да го имплементираат „Vasil“.

Тимовите моментално ги ажурираат зависностите и тесно соработуваат со SPO и заедницата за да ги решат проблемите на тест-мрежата, според најновиот неделен извештај. Сè уште се работи на одржување на каналите за снабдување и додавање тестови за поголема доверба и спречување на регресија.

Дополнително, тимот на Hydra главно се фокусира на ажурирање на hydra-node за да биде целосно функционален со „Vasil“. Дополнително, моментално работи на претстојното издание на hydra-node v.0.7.0, кој ќе работи со тест мрежата со хард-форкот.

Во моментов на Cardano се градат 1.029 проекти, а 90 од нив неодамна започнаа.