На Apple му требаат повеќе чипови, дури и ако доаѓаат од Кина

13

Apple Inc. ја истражува можноста за снабдување со мемориски чипови за своите модели на iPhone, откако е подготвена да го потпише својот прв таков договор со кинески добавувач. Ова е резултат на проблемот со главниот јапонски партнер, кој ги откри ризиците за неговиот синџир на снабдување, пишува Bloomberg.

Технолошкиот гигант размислува да ја прошири својата листа на добавувачи, која во моментов вклучува компании како Micron Technology Inc. и Samsung Electronics Co. и Kioxia Holdings Corp., која мораше повторно да произведе серија чипови поради контаминација. Samsung и SK Hynix Inc., два од најголемите светски производители на мемориски чипови, се очекува да ги надоместат загубите од јапонскиот партнер на Apple, но американската компанија сака да ги диверзифицира своите извори на снабдување за да го заштити своето производство од идни одложувања.

Производителот на iPhone тестира чипови од Yangtze Memory Technologies Co., со седиште во Хубеи, изјавија извори за Bloomberg под услов да останат анонимни. Во последните неколку месеци, Apple разговараше за партнерство со Yangtze, која е во сопственост на Tsinghua Unigroup Co., поддржана од владата, но сè уште нема потпишано договор.

Евентуалниот договор со Yangtze и неговиот добро поврзан сопственик би бил голем чекор напред во амбициите на Кина да изгради сопствена глобална индустрија за чипови која би можела да се натпреварува со САД.

Договорот со Yangtze може негативно да влијае на имиџот на Apple во САД, имајќи ги предвид заладените односи меѓу Пекинг и Вашингтон, нејасниот став на Кина за војната во Украина и напорите на САД да го запрат кинескиот технолошки подем. Американските политичари долго го критикуваа начинот на кој Пекинг ја финансира локалната индустрија.

Yangtze Memory е основана во 2016 година и се смета за најдобра шанса во Кина да развие и произведе сопствени 3D NAND флеш мемориски чипови, кои се користат за складирање податоци во паметни телефони, лаптопи, сервери и електрични возила. Пекинг ја гледа оваа важна компонента како една од слабостите што може да ја загрози кинеската економија, бидејќи таа во моментов е во голема мера зависна од странски добавувачи.

Преговорите со кинеската компанија не гарантираат ништо. Не е јасно дали може да го убеди Apple во нејзината безбедност. Технологијата на нејзините чипови е барем една генерација зад најновите случувања и може да ја игра улогата на најрезервната опција по корејските Hynix и Samsung. Дури и ако Apple ги потврди компонентите на Yangtze, мора да ја процени веродостојноста и квалитетот на волумените. BOE Technology Group Co со седиште во Пекинг е уште еден важен снабдувач на Apple и му требаа неколку години пред да може да произведе голем обем на дисплеи за телефоните на Apple.

Компанијата може да користи производи на Yangtze во некои од пониските уреди, како што е iPhone SE. Претставниците на Yangtze Memory и Apple одбија да коментираат.

Недостигот на компоненти и логистичките проблеми предизвикани од Ковид ги мачеа најголемите светски брендови за потрошувачка електроника во последните две години, што ги поттикна да ги преиспитаат синџирите на снабдување. Во минатото, тие работеа на моделот на испорака точно на време и на глобалните мрежи на добавувачи. Во февруари, Kioxia го затвори производството во две фабрики во Јапонија поради контаминација на материјалот, нагласувајќи ги ризиците од прекумерно потпирање на одреден добавувач. Ова може да помогне да се зголеми цената на флеш мемориските чипови за 5% до 10% во јунскиот квартал, предвидува Trendforce.

Ајфоните на Apple се склопуваат првенствено во Кина од страна на Foxconn Technology Group и Pegatron Corp., кои добиваат компоненти како мемориски чипови од десетици различни продавачи. Yangtze Memory може да понуди атрактивен извор на поевтини чипови во близина на нивните фабрики.

„Yangtze ќе обезбеди околу 5% од мемориските чипови за iPhone SE и 3% до 5% за претстојниот iPhone 14. Apple го користи овој производ поради конкурентната цена“, предвидува Џеф Пу, аналитичар во Haitong International Securities.

Партнер како Yangtze би можел да го подобри односот на владата кон Apple на најголемиот пазар на паметни телефони во светот.

Apple постигна деликатна рамнотежа во Кина, пазар кој ја заснова нејзината пазарна капитализација од 2,9 трилиони долари бидејќи делува и како главен производител и како еден од најголемите потрошувачи на iPhone. Производствените партнери на Apple вработуваат милиони работници и тој лесно се усогласува со уредбите на Пекинг за цензура и локализација на податоците, пристап што му помогна да се рангира меѓу најпрофитабилните американски играчи во Кина, земја, која исклучува конкуренти од Google на Alphabet. Inc. до Facebook на Meta итн.

Производот на Yangtze Memory се потпира на само-развиена технологија позната како Xtacking, која интегрира мемориски ќелии со потпорни кола за повисоки перформанси во некои случаи, во споредба со традиционалните технологии. Додека нејзината матична компанија, Tsinghua Unigroup, е подложена на реструктуирање предводено од владата поради серија банкроти на долгови, производителот на мемориски чипови работи нормално и не е засегнат од финансиските проблеми на неговиот сопственик.