На Германија ѝ недостигаат 700.000 станови – само во 2022 година се доселиле 1,25 милиони луѓе

23

Во Германија недостасуваат стотици илјади станови, поточно 700.000, пресмета Здружението „Социјално домување“.

Тој тренд се зголемува, пишува германската новинска агенција ДПА.

Конфедерацијата на здруженија на станари, градежни синдикати и социјални и индустриски здруженија предупредуваат на зголемен недостиг на станови во Германија.

„ Ситуацијата на пазарот на станови е драматична“, рече претседателот на германското здружение на станари, Лукас Зибенкотен, во четвртокот во Берлин. Главната причина: зголемување на имиграцијата во комбинација со ниска стапка на градба. Алијансата бара посебен фонд од 50 милијарди евра за социјални станови и намалување на даноците.

Според студијата на Институтот Пестел во Хановер и Градежниот истражувачки институт ARGE во Кил, помеѓу јануари и септември минатата година, околу 1,25 милиони луѓе дошле во Германија повеќе отколку што заминале во истиот период. Ова е највисокиот миграциски биланс барем од обединувањето на Германија. Главната причина се  бегалците од Украина.

Но, според здружението, многу новодојденци наоѓаат премалку простор за живеење. Покрај тоа, изградбата на станови забавува бидејќи многу луѓе повеќе не можат да си дозволат да градат поради повисоките камати и скапите материјали.

„ Во Германија има недостиг од најмалку 700.000 станови“, нагласи Зибенкотен. „ И мораме да претпоставиме дека тој број ќе продолжи да расте. За споредба: во 2021 година беа завршени околу 306.000 станови, официјалните податоци од Федералното биро за статистика за минатата година сè уште не се достапни“.

Следствено, постои особен недостиг на станови со пристапни цени. Првичната цел на федералната влада е годишна изградба на околу 400.000 станови, од кои 100.000 треба да бидат социјални станови.

Сојузната влада треба да собере околу три четвртини од сумата, сојузната држава остатокот. „И што е можно побрзо“, се вели во него. Освен посебниот фонд, Владата мора да го намали ДДВ за социјалните станови од 19 на седум проценти. Исто така, постои потреба од побрза обработка на барањата за финансирање – што исто така е поврзано со недостатокот на дигитализација на општинските власти – како и побрзи процедури за планирање и одобрување.