На германскиот градежен сектор му се заканува колапс

30

Германскиот градежен сектор се соочува со колапс бидејќи средствата за нови проекти пресушуваат, предупреди во неделата шефот на Германското здружение на занаетчии (ЗДХ).

„Во градежниот сектор, ние се движиме кон ѕидот со голема брзина, а владата едноставно не е во состојба да ги стисне сопирачките“, рече Јерг Дитрих, шеф на ЗДХ, за неделното издание на високотиражниот весник „Билд“.

„Градежниот сектор со своите 2,33 милиони работници е клучен сектор за трговија и на овој сектор му се заканува целосен колапс“, рече Дитрих.

Се изработуваа проекти кои беа договорени и финансирани со години, а финансирањето на идните проекти пропадна, рече тој. „Доколку Владата не преземе мерки за да се спротивстави на ова, ќе има пад на капацитетот.

Додека владејачката коалиција зборуваше за дерегулација, таа не направи ништо, рече тој. „Регулативите остануваат исто толку сложени, а договорените програми за субвенционирање се само капка во кофата“, предупредува Дитрих.

Високите цени и зголемените каматни стапки ја погодија побарувачката во тој сектор, а особено беа погодени недвижностите. Министерката за градежништво Клара Гејвиќ предложи фискални мерки за поттикнување на станбената изградба.

Дитрих издаде слично предупредување пред еден месец и повика на акционен план. „Треба да се соберат сите играчи, вклучително и доверителите, станбениот сектор, градежниот сектор, занаетчиските здруженија и надлежните министерства“, рече тој.