На NFT колеционер украдена уметност во вредност од 2 милиони долари

23

Хакери успеале да дојдат до колекции на NFT со висока вредност.

NFT стана исклучително популарен во последно време кога станува збор за колекционерство на дигитална уметност. Цената на овие уметнички дела е многу шпекулативна, а многу NFT се проценуваат на илјадници, па дури и стотици илјади долари.

Сепак, Тод Крамер – колекционер и галерист од Њујорк, доживеа неговата NFT колекција да биде украдена за време на хакерски напад.

Како дел од серијата твитови, кои во меѓувреме се избришани, Крамер тврди дека бил хакиран и дека му била украдена колекцијата на NFT од сериите „Bored Ape Yacht Club“ и „Mutant Ape Yacht Club“. Се проценува дека вредноста на овие NFT е околу два милиони долари.

Се верува дека NFT датотеките на Крамер биле украдени откако тој станал жртва на „фишинг“ измама. OpenSea, која ја претставува NFT продавницата, презеде акција и спречи идна трговија со украдени предмети.

Добрата работа е што, за разлика од вообичаените дигитални цртежи и фотографии, NFT е сличен на криптовалутите по тоа што постои на блокчејнот и може да докаже кој е сопственик на NFT.

Ова значи дека продажбата на украдени NFT може да биде многу проблематична, особено за оние кои треба да имаат соодветна сопственост на NFT токени.