На САД им требаат речиси 7 милиони домови, а Бајден планира да изгради само 1 милион

20

Американскиот претседател Џо Бајден планира историски инвестиции за справување со станбената криза во земјата, особено недостигот на станови. Сепак, пресметките покажуваат дека тоа што е предвидено нема да биде доволно.

Според идејата на планот наречен „Build Back Better“, целта е да се изградат 1 милион домови. Иако размерот изгледа голем, се верува дека тоа ќе биде крајно недоволно.

Според различни проценки, дефицитот за домување во САД варира. Според некои експерти, на земјата и се потребни 3,8 милиони нови домови до крајот на 2020 година. Наспроти ова, Националната асоцијација на брокери во јуни предвидува дека „дупката“ на пазарот е за 6,8 милиони домови, пишува Business Insider.

Планот вклучува 150 милијарди долари инвестиции во овој сегмент. Средствата доаѓаат во услови на високи цени на становите во САД.

Првично планираната сума за изградба на нови домови беше 359 милијарди долари. Првичната рамка беше да се создадат повеќе од 2 милиони станбени единици, или двојно повеќе од сегашната цел. Дури и ако пакетот биде одобрен, недостигот на станови најверојатно ќе остане реалност.

„Не е јасно како планот ќе помогне во недостигот на станови“, рече Дерил Ферведер, главен економист на Redfin.

Планот за „Build Back Better“ не е единствениот начин на кој демократите се обидуваат да го решат проблемот. Бајден во септември воведе низа регулаторни промени кои бараа да се изградат 100.000 нови домови во следните три години. Овој план, исто така, бледнее во споредба со општиот недостиг.

Според Здружението на брокери за недвижнини во САД, треба да започне изградбата на 2 милиони за да се намали недостигот. Изградбата треба да се интензивира следната година, но дури и со овие мерки, становите најверојатно ќе бидат само 1,65 милиони годишно, изјавија економистите на Goldman Sachs претходно во октомври.