На списокот е и Скопје: Полски LОТ планира 57 неделни летови до пазарите на поранешна Југославија

53

LOT Polish Airlines ќе оперира до 57 неделни летови од Варшава до пазарите во поранешна Југославија оваа летна сезона, која започнува на 26 март, а меѓу дестинациите е и Скопје.

За разлика од претходните години, авиокомпанијата ќе го опслужува регионот само од главниот град на Полска со вкупно осум дестинации. LOT ќе продолжи да работи во Белград, Дубровник, Љубљана, Подгорица, Сараево, Сплит, Скопје и Загреб.

Авиокомпанијата нема да се врати во Приштина оваа година, a услугите кон Задар и Риека нема да се одржуваат бидејќи авиокомпанијата се соочува со значителна конкуренција од нискобуџетните авиокомпании на хрватското крајбрежје, пренесува ExYu Aviation News.

LОТ ќе има до единаесет неделни летови од Варшава до Белград и Загреб со својата  флота Ембраер. Љубљана до девет пати неделно, а Скопје и Подгорица секојдневно.

Услугите кон главниот град на Македонија ќе ги извршува со Ембраер, додека комбинација од авиони Боинг 737 и Ембраер ќе лета за Подгорица.

Превозникот ќе лета за Сараево пет пати неделно со авиони Ембраер, додека комбинацијата на авиони Боинг 737 и Ембраер ќе се користи за најмногу четири неделни летови до Дубровник и три неделни ротации до Сплит. Работата во вториот по големина хрватски град ќе продолжи на 1 мај и ќе трае до крајот на летната сезона на крајот на октомври.

Полскиот национален авиопревозник се соочува со ограничена конкуренција во услугите кон поранешна Југославија. Директно се натпреварува со Wizz Air на летовите до Подгорица, Дубровник и Сплит. Покрај сообраќајот од точка до точка, авиокомпанијата превезува значителен број на патници за трансфер.

Особено, LOT е популарен кај регионалните патници кои летаат до или од Соединетите Американски Држави и Канада. Полскиот авиопревозник успеа да го искористи овој сегмент со конкурентни цени минатото лето кога многу големи центри во Западна Европа доживеаја значителни проблеми со откажувања и одложувања поради хронично недоволно персонал, додека Варшава успеа да избегне големи нарушувања.

Фото:Pixabay