На светската економија ѝ се заканува „совршена бура“

105

Во моментов, комбинираното дејствување на различни ризици ѝ се заканува на глобалната економија со „мала совршена бура“, рече Хозе Виналс, претседател на мултинационалната банка Стандард Чартер, приклучувајќи се на серијата ужасни предупредувања за изгледите за глобален раст на Светскиот економски форум (WEF) во Давос.

„Имавме големи кризи во минатото, но оваа, со толку многу различни извори на ризик, може да биде единствена по своите димензии“, рече тој во интервју за ТВ Блумберг.

Американскиот секретар за трговија Џина Рајмондо изјави за WEF дека треба да се направи повеќе за да се стави под контрола инфлацијата, додавајќи дека намалувањето на царините може да биде опција и дека Федералните резерви можеби ќе треба да преземат дополнителни активности.

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард оцени дека војната во Украина покажала дека Европа не разбира колкава моќ може да има на светската сцена и дека 27-члениот блок треба повеќе да „покаже мускули“.