Над 100 милијарди долари влегоа на крипто-пазарот – Bitcoin повторно над 40.000 долари

7

Пазарот на криптовалути стана зелен во вторникот (26-ти април), при што повеќето криптовалути забележаа профит во последните 24 часа.

Всушност, расположението на пазарот се промени само во последниот ден, при што повеќе од 100 милијарди долари влегоа во крипто. Вкупната пазарна капитализација се зголеми од 1,76 трилиони долари на 1,873 трилиони долари за само 24 часа, за вкупно 103 милијарди долари, според CoinMarketCap.

Во моментов, глобалната пазарна капитализација на криптовалутите е 1,87 трилиони долари, што претставува зголемување од 5,2%, додека вкупниот обем на крипто-пазарот во последните 24 часа е околу 93 милијарди долари, што претставува зголемување од околу 28%.

Вреди да се спомене дека водечката криптовалута го надмина критичното ниво на цена од 40.000 долари, растејќи од 38.514 на 40.504 долари, што претставува зголемување од 5,29% во изминатите 24 часа.

Познатиот трејдер, Rekt Capital нагласи дека BTC сè уште ја одржува поддршката на повисоко дно за 2022 година, и ако дигиталното средство продолжи да ја одржува поддршката, може да се искачи на 43.100 долари на краток рок.

Fidelity, еден од главните издавачи на плановите за пензионирање 401 (k) во Соединетите држави, рече дека членовите ќе можат да инвестираат дел од своето пензиско портфолио во BTC доколку нивните работодавци ќе го дозволат тоа.

Во 2018 година, Fidelity стана една од првите големи финансиски институции што се фокусираше на тогаш растечката класа на средства со лансирање на голем број производи и услуги ориентирани кон Bitcoin.