Нафтата брент на најниско ниво во последните два месеци

65

Цените на нафтата паднаа на најниско ниво од крајот на август во вторник, при што Брент се врати под 90 долари.
Трговците со нафта јасно го отфрлаат црното сценарио дека Иран би можел да се приклучи на војната меѓу Израел и Хамас или дека би можеле да видиме поголем шок во снабдувањето.

Од друга страна, на најновите намалувања на цените влијаат и факторите од страната на побарувачката. Не се работи само за Европа, која е на работ на рецесија, туку и за продолжување на неповолните кинески податоци, бидејќи индексот на менаџерите за набавка (PMI), кој ја мери производната активност, неочекувано падна во октомври.

Во својата најнова публикација, објавена во понеделникот, Светска банка забележува дека светската цена на нафтата во последниот квартал од оваа година би требало да биде просечно 90 долари за барел од 159 литри, а 81 долар следната година. Овие проекции не би биле валидни доколку конфликтот на Блискиот Исток значително ескалира. Светска банка предупредува дека во тој случај цената на нафтата би можела да надмине 150 долари, што би ја направило ситуацијата слична на нафтениот шок од 1973 година.