Нафтата се движи кон неделна загуба од 10% поради уништување на побарувачката

68

Нафтата се упати кон огромна неделна загуба поради зголемените докази дека глобалното економско забавување го поттикнува уништувањето на побарувачката, при што цените паѓаат на најниските нивоа во последните шест месеци, а клучните временски распони се стеснуваат.

West Texas Intermediate се тргуваше близу 89 долари за барел во Азија, при што американскиот репер падна за речиси 10 отсто оваа недела. Официјалните податоци покажаа дека потрошувачката на бензин во САД паднала додека залихите на сурова нафта се зголемиле. Падот дојде откако Саудиска Арабија ги зголеми цените, а ОПЕК + предупреди на слабиот резервен капацитет.

По порастот во првите пет месеци од годината, растот на суровата нафта се врати назад, а загубите се продлабочија овој месец по падот во јуни и јули. Распродажбата, која ги избриша добивките предизвикани од руската инвазија на Украина, ќе ги намали инфлаторните притисоци што ја зафаќаат глобалната економија што ги натера централните банки, вклучително и Федералните резерви, да ги зголемат каматните стапки.

„Пазарот сè уште се бори во услови на влошена слика за побарувачката во САД, при што притисокот врз капацитетот за рафинирање на САД значително се намалува“, рече Стивен Инес, управен партнер во SPI Asset Management.

Поместувањето кон многу построга монетарна политика ја зголеми загриженоста кај инвеститорите дека растот ќе забави, загрозувајќи ги изгледите за потрошувачката на енергија. Банката на Англија предупреди дека Обединетото Кралство се движи кон повеќе од една година на рецесија и ги зголеми трошоците за задолжување, додека во САД поворка од портпароли на Федералните резерви ветија дека ќе продолжат со агресивната борба за „заладување“ на инфлацијата.

Кина, исто така, покажа знаци на слабост, заматувајќи ги изгледите за потрошувачката на сурова нафта во најголемата земја увозник. Последните податоци покажаа дека фабричката активност е намалена, што ги зголеми предупредувањата дека економијата се влошува.

Овонеделниот пад делумно беше поттикнат од тоа што Либија го обнови производството по период на превирања, потенцијално дозволувајќи му на извозот на членката на ОПЕК да се стабилизира на повеќе од 1 милион барели дневно и ги намали тензиите на пазарот.

Во средата, Организацијата на земјите извознички на нафта и нејзините сојузници, вклучително и Русија, се согласија на скромно зголемување на колективните резерви за септември, истовремено предупредувајќи дека нејзиниот слободен капацитет е екстремно ограничен. Саудиска Арабија, де факто лидерот на групата, ги поттикна цените на нафтата на рекордно ниво за купувачите во Азија.