Нафтен гигант назначи нов генерален директор

24

Нафтениот и гасниот гигант Бритиш Петролеум (БП) го назначи Мареј Аухинклос за  извршен директор, објави компанијата.

Неговото назначување доаѓа околу четири месеци откако неговиот претходник Бернард Луни поднесе оставка по помалку од четири години на функцијата, повикувајќи се на личните односи со колегите пред да стане извршен директор, пишува CNBC.

Аухинклос, тогаш главен финансиски директор, беше именуван за привремен извршен директор во времето на заминувањето на Луни. Тој е во БП од спојувањето на компанијата во 1998 година со Амоко Канада, на која и се приклучи во 1992 година.

„Одборот целосно се согласува дека Мареј беше извонреден кандидат и е вистинскиот лидер за БП“, рече претседателот Хелге Лунд во изјавата во средата.

„Чест е да се води БП – ова е одлична компанија со одлични луѓе“. Нашата стратегија – од меѓународна нафтена компанија до интегрирана енергетска компанија – не се менува. Уверен сум во значајната вредност што можеме да ја создадеме“, рече Аухинклос, сигнализирајќи дека компанијата ќе ја задржи насоката иницирана од Луни, да се префрли од производство на фосилни горива кон обновлива енергија.