Нафтен гигант планира да се откаже од црпење на нафта во Северното Море

18

Американскиот нафтен гигант Шеврон планира да престане да пумпа нафта во Северното Море. Mеѓу другото, најавува продажба на сопственичкиот удел во најголемото нафтено поле во британскиот дел на морето, кое се наоѓа во близина на островите Шетланд.
Третиот најголем производител на нафта во светот, кој во 1960-тите беше меѓу првите нафтени компании кои започнаа со дупчење нафта во Северното Море, го намалија своето производство и истражувачки активности веќе во 2019 година, објави француската новинска агенција АФП.

Како дел од тековните планови, таа планира да ги продаде своите нафтени полиња, вклучувајќи удел од 19,4% во нафтено поле Клер западно од Шетландските Острови. Тоа е најголемото наоѓалиште во британското Северно Море, со кое управува британскиот енергетски гигант БП и произведува околу 120.000 барели нафта од 159 литри дневно.

Исто така наведени за продажба се удели во нафтениот терминал Сулом Вое, исто така на Шетландските Острови, управуван од енергетската компанија EnQuest, како и нафтоводот Ниниан и нафтоводот SIRGE.

Според компанијата, одлуката да се напуштат активностите за екстракција на нафта во Северното Море е донесена по прегледот на целото портфолио на средства и желбата да се фокусира главно на поновите проекти во иднина.

„Дел од стратегијата на Шеврон за одржување на инвестициите во традиционални и нови извори на енергија се редовните прегледи на портфолио на нашите глобални инвестиции, врз основа на кои проценуваме дали тие сè уште се стратешки и конкурентни“, потенцираше портпаролот на компанијата.

Според очекувањата во компанијата, процесот на продажба на сопственичките акции ќе трае неколку месеци, а во тој период ќе се одлучува дали продажбата ќе биде завршена или не.