Нафтените компании најголеми добитници во првиот квартал од 2022 година

22

Вредностите на водечките берзански индекси не се променија значително минатата недела, но петокот беше позитивен откако цената на нафтата WTI се лизна под 100 долари.

Поинтересен е погледот на првиот квартал од оваа година, кој заврши во четвртокот. На пример, њујоршкиот индекс S&P 500 вредеше рекордни 4.796 поени на 3 јануари, завршувајќи го првиот квартал на 4.530 поени или пет отсто помалку. Ова е најлошиот квартал во последните две години. Најниската вредност за оваа година S&P ја достигна на 8 март, кога падна на 4.170 поени и беше за 15 отсто пониска од рекордот.

И покрај просечните негативни движења во првите три месеци од годинава, не е тешко да се избере победникот, односно енергетскиот сектор кој во просек добивал речиси 40 проценти. Акциите на нафтениот гигант Occidental Petroleum, чија цена е речиси двојно зголемена, моментално изнесуваат 57 долари. Инаку, пред две добри години акциите вредеа само околу 10 долари.

Цените на нафтата драстично паднаа, во голема мера благодарение на големото ослободување на нафтата од САД од стратешките стокови резерви.