Најава од клучниот пазар: Заврши поскапувањето на половните возила! Падот е забележлив…

56

Повеќе од две години дилерите на половни автомобили ги триеа рацете од среќа, а сега ситуацијата се менува. Вакви се најавите од најважниот светски пазар, САД, кој сепак диктира трендови во речиси сè.

Со пандемијата на коронавирус, понудата на нови возила се намали поради проблеми со снабдувањето со чипови, па половните возила почнаа да поскапуваат до невидени нивоа – некои винтиџ автомобили беа поскапи од новите автомобили.

Њујорк тајмс пишува дека  центе на половните автомобили сега паѓаат, односно пазарот се нормализира, со драматичната криза на големите трговци на мало како што е  компанијата за половни автомобили Carvana. Во последниот квартал од минатата година Carvana имала загуба од 500 милиони долари и отпуштила 4.000 вработени, пишува Ревија ХАК.

Вредноста на користените возила во САД минатата година падна за 14 отсто, а годинава ќе падне за уште 4 отсто.

Причини? Американците купуваат помалку користени автомобили поради стравувањата од рецесија и зголемувањето на каматните стапки на заемите. Тие пораснаа поради задржувањето на инфлацијата. Американските трендови обично се значајни и за европскиот пазар, па ќе видиме што нè чека.

Фото: Pixabay