Најавената продажба на американските резерви ја намали цената на нафтата

21

Цените на нафтата паднаа под 85 долари за барел во вторникот, бидејќи инвеститорите останаа претпазливи од агресивните зголемувања на каматните стапки во Соединетите Американски Држави (САД) во услови на знаци на висока инфлација, а расположението беше намалено со најавата за продажба на нафта од стратешките резерви.

Утрово Брент се тргува по цена од 84,20 долари за барел, а ВТИ се тргува по цена од 77,67 долари за барел.

Трговците се фокусираа на најавата на американското Министерство за енергетика дека ќе продаде 26 милиони барели нафта од своите стратешки резерви, кои во моментов се на најниско ниво од 1983 година.

Одделот размислуваше да се откаже од продажбата оваа година, откако администрацијата на претседателот Џо Бајден веќе продаде рекордни 180 милиони барели минатата година, но за таков потег ќе биде потребно одобрение од Конгресот.

Фото: Facebook