Најавите за продажба на резерви ја намалија цената на нафтата втора недела по ред

45

Цените на нафтата паднаа на светските берзи минатата недела, вторпат по ред, бидејќи, по САД, другите членки на Меѓународната агенција за енергетика (IEA) најавија продажба на нафта од стратешките резерви за да се зголеми понудата на пазарот и да се пониски цените.
Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела падна за 1,5 отсто, на 102,78 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 1 отсто на 98,26 долари.

Падот на цените втора недела по ред се должи на најавата дека членките на ИЕА ќе продадат 120 милиони барели нафта од стратешките резерви во следните шест месеци.

САД, кои претходно најавија продажба од резервите, ќе пласираат 60 милиони барели на иницијатива на ИЕА и уште 120 милиони одделно.

Најголемите светски потрошувачи на нафта интервенираат бидејќи цените на нафтата драстично се зголемија по рускиот напад врз Украина кон крајот на февруари, што дополнително ја поттикна и онака високата инфлација во светот.

И тоа може да ги принуди централните банки на агресивно заострување на монетарната политика, предизвикувајќи забавување на глобалното економско закрепнување.

Аналитичарите на инвестициската банка JPMorgan веруваат дека продажбата на нафта од резервите на краток рок во голема мера ќе помогне да се повратат милион барели руска нафта дневно, која според нив ќе биде трајно изгубена.

„Но, во 2023 година и во годините што доаѓаат, глобалните производители најверојатно ќе треба да ги зголемат инвестициите за да ја надоместат изгубената руска нафта и да ги надополнат стратешките резерви на ИЕА“, предупредуваат аналитичарите на JPMorgan.

Од друга страна, аналитичарот на PVM, Стивен Бренок, не е сигурен дека залихите ќе го решат проблемот: „Рекордните количини барели од резервите не ги отстранија целосно сомнежите дека претстојната поплава за снабдување можеби нема да го реши проблемот со загубата на руската нафта“.

Производството на нафта и гас во Русија падна на 10,52 милиони барели дневно во првите шест дена од април, од просечните 11,01 милиони барели дневно минатиот месец.