Најбогатата жена на светот изгуби 7 милијарди долари

27

Нето вредноста на најбогатата жена во светот, Франсоа Бетенкур Мејерс, падна во петокот, на 9 јануари, додека акциите на француската козметичка компанија L’Oreal, која е околу една третина во сопственост на милијардерот и нејзиното семејство, го забележаа својот најлош ден од Голема рецесија.

Богатството на Бетенкур Мејерс и нејзиното семејство падна за 6,9 милијарди долари на 91,7 милијарди долари во петокот, што ја прави 70-годишната милијардерка убедливо најголемиот губитник од сите милијардери во петокот, според Форбс, кој го следи нивното богатство во реално време.

Бетенкур Мејерс, која голем дел од своето богатство го должи на уделот на нејзиното семејство во козметичкиот гигант, останува 15-та најбогата личност во светот и убедливо најбогата жена, со 26 милијарди долари повеќе од втората најбогата жена, наследничката на Волмарт, Алис Волтон.

Петок беше најлошиот ден за акциите на L’Oreal на париската берза од 27 ноември 2008 година, според податоците на FactSet.