Најбогатата жена во Азија изгубила половина од своето богатство за една година

53

Најбогатата жена во Азија изгуби повеќе од половина од своето богатство во текот на изминатата година, бидејќи кризата што го зафати кинескиот сектор на недвижности продолжува да се влошува, според најновиот индекс на милијардери на Блумберг.

Јанг Хуијан е мнозински акционер на најголемиот кинески инвеститор во градежната индустрија, Кантри Гарден. Нејзиното нето богатство за годината се намали за повеќе од 52 отсто од 23,7 милијарди долари на 11,3 милијарди долари.

Како знак дека кризата се шири на градежните изведувачи и продавачите на недвижности за кои претходно се мислеше дека се стабилни, нејзиното богатство нанесе голем удар во средата кога акциите на Кантри Гарден со седиште во Гуангдонг паднаа за 15 отсто откако компанијата објави дека ќе продаде дел од своите акции со цел да се соберат пари за рефинансирање на нејзиниот долг.

Јанг го наследи своето богатство кога нејзиниот татко – основачот на Кантри Гарден Јанг Гуочијанг – и ги префрли неговите акции во 2005 година, според Гардијан. Таа стана најбогатата жена во Азија две години подоцна по првичната јавна понуда на компанијата на берзата во Хонг Конг.

Кинеските власти се борат со прекумерните долгови во секторот за недвижнини во 2020 година, оставајќи ги големите играчи како Евергранде и Сунак да се борат да извршат исплати, принудувајќи ги повторно да преговараат со доверителите додека се на работ на банкрот.

Купувачите ширум земјата, разбеснети од доцнењето на градежните работи и доцнењето во испораката на нивните имоти, почнаа да ги задржуваат плаќањата за хипотека за куќите продадени пред да заврши изградбата.

Иако Кантри Гарден остана релативно неповреден од превирањата во индустријата, во средата ги исплаши инвеститорите објавувајќи ги плановите за собирање повеќе од 343 милиони долари преку продажба на акции, делумно за плаќање на долгот.

Фото: Facebook