Најбогатиот Индиец продолжува да трпи загуби по наводите за измама

45

Помина приближно еден месец откако американската компанија Хинденбург објави извештај во кој го обвини тогаш третиот најбогат човек на светот, Индиецот Гаутам Адани за измама, која го чинеше дури 20 милијарди долари на неговата сметка.

Како резултат на тоа, Групацијата Адани ја стопираше својата инвестиција во фабрика за јаглен поливинил хлорид (ПВЦ) во Мундра во западната индиска држава Гуџарат. Групата инаку сакаше да потроши 4 милијарди долари на проектот.

Извештајот на американската компанија покажа дека котираните ентитети изгубија 60 отсто од вредноста на акциите од 24 јануари, иако Групацијата Адани ги негираше обвинувањата.

Исто така, групата претходно се откажа од планот од 850 милиони долари за купување фабрика за јаглен во Индија. Во меѓувреме, државната индиска нафтена корпорација го оспори своето тврдење дека постигнала договор за користење на пристаниште во јужна Индија за снабдување со течен нафтен гас.

Француската компанија Total Energies, исто така, го паузираше својот план да се приклучи на група вредна 50 милијарди долари, која се обложува на водород.

Во моментот на објавување денес, повеќето акции на Групацијата Адани беа намалени за речиси 5 проценти од претходното затворање. Нејзиниот главен ентитет, Адани Ентерпрајс, падна за 11 отсто.

Сето ова доведе до нето вредноста на Адани да се процени на 46,1 милијарди долари, во однос на 88,5 милијарди долари во февруари минатата година, пишува qz.com.

Групата започна правна постапка во Америка против наводите на Хинденбург.

Најголемиот норвешки пензиски фонд (КЛП) неодамна го продаде целиот свој удел во Адани Грин Енерџи Ltd, огранокот на обновливите извори на енергија на империјата, поради загриженоста дека тие помогнале да поттикнат некои од нејзините најголеми загадувачки активности, објави Блумберг на 19 февруари.

Во Индија, Одборот за хартии од вредност на Индија побарал детали од фирмите за кредитен рејтинг за сите оценки на локалните заеми и хартии од вредност на Групацијата Адани.