Најбогатите градови во светот, по бројот на милионери

115

Колку милионери и милијардери живеат во најбогатите градови во светот?

Иако таквите показатели не се сеопфатни, мерењата на приватното богатство помагаат да се стави во перспектива финансиското здравје и економската активност на некои од најбогатите градови во светот, пишува Visual Capitalist. Неговиот инфографик користи информации од извештајот за глобални граѓани Henley, во партнерство со New World Wealth, кој ги рангира најбогатите градови во светот.

Овој метод користи сеопфатен сет на податоци што ги следи движењата и навиките за трошење на богатите поединци во над 150 градови низ светот.

Милионери и милијардери во најбогатите градови
Во последното издание на рангирањето, Северна Америка има силен настап со седум од најбогатите градови по број на милионери. Поточно, Соединетите Држави имаат пет градови во топ 10, вклучително и на првото место со Њујорк.