Најбогатото семејство на светот изгуби 19 милијарди долари за еден ден

62

Богатството на семејството Волтон  се намали за околу 19 милијарди долари откако Walmart Inc. ги намали своите прогнози за заработка.

Акциите на Walmart, сопственост на семејството, паднаа за 11 отсто на берзата во Њујорк, откако американската компанија објави профит што е помал од проценките на аналитичарите.

Зголемената инфлација го зголеми притисокот врз профитните маржи на малопродажниот гигант во првиот квартал.

Трите деца на Волтон, наследници на деловната империја – Алиса, Џим и Роб – поседуваат нешто повеќе од половина од бизнисот, што значи дека имаат вкупна нето вредност од околу 212 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг.

Сопствениците ја зголемија продажбата на акции во последниве години, продадоа 6,2 милијарди долари акции минатата година, според компанијата, како дел од стратегијата да се задржи уделот на семејството под 50%.

Овие акции му помогнаа на Волтон да собере значително богатство надвор од нивниот удел во Walmart.

Се вели дека Роб Волтон лицитира за Денвер Бронкос, првиот тим во Националната фудбалска лига што ќе биде продаден по четири години.

Се очекува да се продаде за над 4 милијарди долари.