Најдобрата недела на S&P 500 во последните пет месеци

15

Крајот на неделата донесе уште малку оптимизам на Волстрит.

S&P 500 ја заврши својата најдобра недела од јуни, бидејќи извештајот што покажува забавување на инфлацијата во четвртокот ги поттикна надежите дека Федералните резерви наскоро ќе ја забават кампањата за затегнување.

Поширокиот пазарен индекс додаде 0,9%, со што неделната добивка достигна 5,9%, нејзината најдобра недела од онаа што заврши на 24 јуни оваа година.

Nasdaq Composite додаде 1,9% бидејќи инвеститорите купуваа технолошки акции со надеж дека каматните стапки ќе се намалат. Индексот Dow Jones Industrial Average зајакна за 0,1 отсто, објави SEEbiz.

Dow скокна за повеќе од 1.200 поени во четвртокот по помалото од очекуваното зголемување на потрошувачките цени во октомври, давајќи им на инвеститорите надеж дека инфлацијата може да се намалува. S&P порасна за 5,5%, а Nasdaq Composite околу 7,4%.

Приносите на државните обврзници паднаа во четвртокот поради послабото читање на инфлацијата од очекуваното. Приносот на 10-годишната обврзница беше 3,82% откако минатата недела заврши на 4,16%.

Технолошките акции во петокот го потресоа падот на криптовалутите, што беше под притисок во петокот откако FTX поднесе барање за стечај, а извршниот директор Сем Бенкмен-Фрид поднесе оставка. Биткоинот падна за 6%, а етерот повеќе од 7%.