Најдобриот аеродром во светот прими повеќе од 35 милиони патници

85

Меѓународниот аеродром Хамад во Доха, главниот град на Катар, каде што се одржа Светското првенство во фудбал од 21 ноември до 18 декември, забележа значително зголемување на патничкиот сообраќај во 2022 година, за дури 101,9% во споредба со претходната година.
Како што јави катарската државна агенција QNA, ова ја прави 2022 година пресвртна за официјално најдобриот аеродром во светот, кој минатата година прими дури 35.734.243 патници, пишува INS.ba.

Аеродромот забележа и 217.875 воздушни операции, што исто така претставува раст од 28,2% во однос на 2021 година.

Како што можеме да видиме, меѓународниот аеродром Хамад минатата година втора година по ред ја задржа титулата „Најдобар аеродром во светот“, но започна и проект за проширување.

„2022 година ќе остане значајна и незаборавна година бидејќи меѓународниот аеродром Хамад ја задржа оперативната извонредност, додека бројот на нашите патници и авиони се зголеми“. Ова се должи на нашиот проактивен пристап и подготвеност за очекуваното зголемување на бројот на патници. Инвестиравме во нашите луѓе за да им овозможиме на нашите патници најдобро корисничко искуство“, рече главниот оперативен директор на меѓународниот аеродром Хамад,Бадр Мохамед Ал Меер.

Во 2023 година, тие планираат значителни стратегии за проширување со цел да го зголемат бројот на авиокомпании и комерцијални партнери и да воведат приспособена малопродажна понуда, вклучувајќи понуда за храна и пијалоци за патниците.