Најдобрите авиокомпании во светот за 2022 година

32

По неколку месеци приземјување поврзано со пандемијата, патувањето не се врати без проблем, при што многу светски авиокомпании и аеродроми се борат со откажувања и одложувања.

Во услови на хаотична сезона на патувања, австралиската агенција за безбедност на авиокомпании и рејтинг на производи AirlineRatings.com го објави својот годишен преглед на најдобрите авиокомпании во светот.

Втора година по ред, Qatar Airways е на прво место, а AirlineRatings.com наведува дека посветеноста на овој авиопревозник за квалитетот на летот во последните неколку години е одлучувачки фактор. Qatar Airways, исто така, ја освои наградата Excellence in Long Haul – Блискиот Исток/Африка.

„Одлуката на Qatar Airways да продолжи со работа дури и за време на пандемијата значеше дека таа стана најголема меѓународна авиокомпанија во светот
и направи огромен профит – единствената голема авиокомпанија што го направи тоа“, изјави Џефри Томас, главен уредник на AirlineRatings.com за CNN.

Покрај профитабилноста, AirlineRatings.com, исто така, ја процени возраста на флотата на секој превозник, евиденцијата за животната средина и безбедноста, прегледите на патниците и понудите на производи.

По Qatar Airways е Air New Zealand, авиокомпанија која шест пати беше на врвот на рангирањето на AirlineRatings во последните години, а исто така беше второ рангирана минатата година. За 2022 година, AirlineRatings.com го препозна Air New Zealand како превозник со најдобри премиум економични и економични опции и најдобра опција за долги дестинации во регионот на Пацификот.

Број три на листата на AirlineRatings.com е Etihad Airways. Компанијата со седиште во Обединетите Арапски Емирати.

Топ 20 најдобри авиокомпании на AirlineRatings.com за 2022 година:

1. Qatar Airways
2. Air New Zealand
3. Etihad Airways
4. Korean Air
5. Singapore Airlines
6. Qantas
7. Virgin Australia
8. EVA Air
9. Turkish Airlines
10. All Nippon Airways
11. Cathay Pacific Airways
12. Virgin Atlantic
13. Japan Air Lines
14. JetBlue
15. Finnair
16. Emirates
17. Hawaiian
18. Air France/KLM
19. Alaska Airlines
20. British Airways