Најдобрите и најлошите месеци за заработка на берзата

26

Многумина инвеститори сметаат дека на берзите има периоди кога заработката е поголема. Дали има вистина во овие тврдења или се работи за финансиско суеверие?

Инфографикот што можете да го видите подолу користи податоци собрани од  Schroders, британска компанија за управување со средства.

Најдобрите месеци за заработка на берзата

Оваа анализа се базира на 31 година деловно работење и резултати на четири главни индекси:

FTSE 100: Индекс на 100 најдобри компании на Лондонската берза (LSE)
MSCI World: Индекс со повеќе од 1000 големи и средни компании
S&P 500: Индекс на 500 најголеми компании на американските берзи
Eurostoxx 50: Индекс на 50 најдобри blue-chip акции во еврозоната

Најдобри месеци

Кога станува збор за стапките на раст, декември историски беше најдобриот месец за поседување акции. Ова е познато како феноменот  “Santa Claus Rally”, што сугерира дека пазарите се концентрирани околу (католичкиот) Божиќ.

Една од теориите е дека празничната сезона има психолошки ефект врз инвеститорите, принудувајќи ги да купуваат наместо да продаваат. Исто така, се претпоставува дека многу институционални инвеститори биле на одмор во тоа време. Ова може да им даде на инвеститорите на мало поголемо влијание врз насоката на движењата на пазарот.

Втор најдобар месец беше април, кој вообичаено се смета за силен месец за берзата. Една теорија е дека многу инвеститори добиваат поврат на данок во април, кој потоа го користат за купување акции.

Најслабите месеци

Трите најлоши месеци за поседување акции, според оваа анализа, се јуни, август и септември. Дали е случајно што ова се сите летни месеци?

Една теорија за релативната слабост на сезоната е дека институционалните трговци се на одмор, слично на декември.

Овие податоци покажуваат привлечна шема. Поради оваа причина, фразата „продади во мај и оди“ стана популарна меѓу инвеститорите.

Сепак, треба да се запомне дека тие се засноваат на историски резултати и не треба да се користат за донесување одлуки насочени кон иднината на берзата.

Аномалиите како што е пандемијата Ковид-19 во 2020 година може да имаат големо влијание врз светот и пазарот во целина. Перформансите на берзата во текот на овие периоди може многу да отстапуваат од нивните историски просеци прикажани погоре, пренесува Банкар.ме.

Сепак, оваа анализа сè уште може да биде корисна за инвеститорите кои се обидуваат да го разберат развојот на пазарот. На пример, ако залихите растат во декември без јасен фактор, тоа би можело да биде влијанието на пословичниот ефект  “Santa Claus Rally”.

Фото: facebook

Извор: VisualCapitalist