Најекстравагантните круни во светот

15

Симболите на моќ и престиж од минатото биле дијамантските круни, златните жезоли, кадифената кралска облека и останатите декорации и предмети обложени со скапоцени камења.

Еве неколку од највпечатливите.

Круната на кралот Џорџ XII, Грузија

Crown_of_George_XII_of_Georgia

Декорирана со 45 дијаманти, 58 рубини, 24 смарагди и 16 аметисти.

Круните на Силија, Кореја

025 Silla Golden Crown (5th century)

Целата скапоцена колекција се состои од неколку златни круни, појаси, ремени, ланчиња, ножеви, златни чевли, обетки, прстени…

Круната на Баварија (денешна Германија)

bavaria

Декорирана е со рубини, дијаманти, смарагди, сафири и бисери.

Круната на Австрија

austria

Кралската колекција се состои од жезол, мечеви, прстени, крстови, свети мошти, и свечена облека.

Круната на кралот Џон VI, Португалија

f575d85b5b95d01ab455efe361522247

Изработена е од злато и црвено кадифе.

Круната на Данска

copenhagen014

Во состав на оваа колекција се наоѓаат три круни, жезол, меч и уште неколку карактеристични предмети.

Круната на кралот Џорџ VI, Велика Британија

89ab66ac06fb1a9ffceb0aba864caa3c

Важи за една од најскапоцените круни во светот а обложена е со 2.868 дијаманти, 273 бисери, 17 сафири, 11 смарагди и пет рубини.