Најголеми грешки  на милијардерите: Никогаш не сте доволно паметни; првиот чекор кон учењето е прифаќање на она што не го знаете

72

Многу милијардери понекогаш сакаат да се вратат во минатото и да им даваат совети на младите од нивното искуство.

Ова важи и за три популарни деловни икони во светот: Марк Кубан, Бил Гејтс и Реј Далио. Секој го направи своето богатство преку претприемништво: Кубан изгради стартап кој го купи Yahoo за 5,7 милијарди долари, Гејтс го коосноваше технолошкиот гигант Microsoft, а Далио го создаде Bridgewater Associates, еден од најголемите хеџ фондови во светот.

Сите тројца доживеале врвови на успех – и секој има свои „стапици“ со кои наишле на патот. На пример, како што напиша Далио за време на прашањата и одговорите на Reddit „Ask Me Anything“ во 2019 година: „Големата порака што би сакал да си ја дадам себеси е: „Зошто си толку глупаво арогантен!?!“

Од претерано туркање на луѓето до дозволување на нивното его да им пречи, еве некои од грешките што ги направи триото и советите што би си ги дале самите себеси доколку имаа прилика.

Биди подобар
„Посакувам некој да ми кажеше да направам подобро. Затоа што секогаш бев во системот: Гази, гази, гази… Понекогаш мојот партнер Тод [Вагнер] мораше да ми каже: „Гледај, плашиш некои луѓе и тие обично ќе се откажат“ – рече Кубан.

Не се преправајте дека сте попаметни отколку што сте
„Никогаш не сте премногу паметни за да не се збуните во некои ситуации. Мислев дека знам сè кога отидов на факултет. Но, на крајот сфатив дека првиот чекор за да научиш нешто ново е да се потпираш на она што не го знаеш, наместо да се фокусираш на она што го знаеш“, рече Гејтс.

Останете скромни, без оглед на вашата нето вредност
„Можете да бидете попаметни во светот и да ги зголемите вашите шанси за донесување подобри одлуки ако сте едноставно скромни и се грижите за правење грешки, опкружени со попаметни луѓе од вас кои се подготвени да го оспорат вашето знаење за да можете да го разберете и да го доведете во прашање нивното размислување“, рече Далио.