Најголеми производители на кокос во светот

17

Индонезија е најголем производител на кокос во светот со 17,13 милиони метрички тони. Најголем дел од кокосот што се произведува во оваа земја се извезува во странство.

Меѓу 10-те најголеми производители на кокос во светот се и: Филипини (14,77 милиони тони), Индија (14,68 милиони тони), Шри Ланка (2,47 милиони тони), Бразил (2,33 милиони тони), Виетнам (1,68 милиони тони), Мексико (1,29 милиони тони), Папуа Нова Гвинеја (1,19 милиони тони),Тајланд (0,81 милиони тони) и Малезија (0,54 милиони тони).

Фото: Pixabay