Најголемиот менаџер на средства размислува за користење на криптовалута

68

BlackRock, инвестицискиот гигант со средства под управување од 9,5 трилиони долари во првиот квартал од 2022 година, размислува како USD Coin (USDC) може да се користи на пазарите на капитал по успешен круг на финансирање од 400 милиони долари.

„Покрај своите корпоративни стратешки инвестиции и улогата како примарен менаџер на средства на готовинските резерви на USDC, BlackRock влезе во пошироко стратешко партнерство со Circle, кое вклучува истражување на апликации на пазарот на капитал за USDC.

Во интервју за Bloomberg, извршниот директор на Circle, Џереми Алер, рече дека стратешкото партнерство со BlackRock ќе биде трансформативно за пазарите на капитал.

„Станува збор за тоа како ја надградуваме основната инфраструктура на финансискиот пазар како што функционираат доларите на пазарите на капитал.

„Како што знаеме денес, банкарскиот систем не се движи со брзината на интернетот. Постои [ризик од неисполнување на обврските], постои ризик од порамнување. Има секакви предизвици. Мислам дека BlackRock игра неверојатно голема улога на пазарите на капитал, управувајќи со средства [вредни] 10 трилиони долари и справувајќи се со оваа инфраструктура“, истакна тој.

Според Алер, усвојувањето на USDC на многу поголеми традиционални финансиски пазари од крипто-пазарите би било „огромна можност“.

„Ова е можност да се претстават случаите на користење на USDC. Се разбира, денес има големи случаи на употреба на пазарите за дигитални средства, DeFi [децентрализирано финансирање], NFT [незаменливи токени], прекугранични плаќања. Но, на главните пазари на капитал гледаме огромна можност“, посочува Алер и додава:

„Мислам дека постои верба во можноста за создавање дигитална валута во долари и иновации предводени од приватниот сектор и дигитална валута во долари. И мислам дека BlackRock може да биде огромен партнер за нас бидејќи се обидуваме да го воспоставиме ова како исклучителен модел зад кој САД навистина можат да застанат“.