Најголемите банкроти на американски банки во модерната историја (Инфографик)

19

Банката на Силиконската долина (Silicon Valley Bank) молскавично пропадна, а во изминатата недела пропаднаа и две други банки.

Една од нив, Signature Bank, е трета најголема банкарска жртва во историјата на САД. Друга е Silvergate Capital, банка која најави дека ќе ги затвори операциите и ќе ги врати средствата на штедачите. Оваа банка беше многу изложена на крипто секторот.

Иако американските банкарски регулатори презедоа итни мерки за да спречат ризикот да се префрли на други банки, многумина се прашуваат што би можело да се случи следно. Користејќи ги податоците од Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC), следната графика прикажува преку 500 банкарски неуспеси од 2001 година.

20 најголеми банкарски неуспеси од 2001 година

Последниот пат кога имаше голем банкарски колапс, следеше бран на затворање на банки.

Откако банките пријавија милијарди хипотекарни загуби кон крајот на 2007 година, атмосферата почна да се менува. Како што се зголемија загубите во 2008 година, тоа предизвика колапс на банките во сенка – институции кои не се регулирани како банките, но вршат слични операции.

Тогаш, банките и банките во сенка имаа заложени хипотеки како обезбедување. Во тоа време, исто така, беше тешко да се одреди вредноста на овој имот. Кредитната криза поттикна бран на банкарски неуспеси.

Еве ги 20-те најголеми банкарски неуспеси во последните две децении: