Најголемите компании во светот во 2022 година

38

Годината што измина беше обликувана од неповолните макроекономски ветрови. Трилиони долари јавни претпријатија беа избришани на берзата, ослабена е довербата на инвеститорите, а цените ги скратија џебовите на потрошувачите.

Општо земено, многу од најголемите светски компании доживеаја остар пад на уделот на пазарот. Сепак, неколку компании од клучните сектори имаа позитивен раст во текот на годината.

Како што се приближува кон крајот на 2022 година, следниот инфографик ги прикажува најголемите компании во светот, користејќи податоци од Companiesmarketcap.com.

И покрај технолошкиот пад во 2022 година – поттикнат од зголемените каматни стапки и побавната продажба – Apple го задржа првото место. Тоа е во голема мера благодарение на рекордните приходи и побарувачката на потрошувачите за iPhone-и, кои сочинуваат околу половина од вкупниот приход на компанијата.

По Apple е Мајкрософт. За разлика од Apple, Мајкрософт се соочи со побавна заработка во текот на годината поради помалата побарувачка за персонални компјутери и големото влијание на силниот американски долар. Сè на сè, околу 50% од продажбата на компанијата се одвива во странство.

Како што можете да видите подолу, сега останаа само четири компании во клубот „трилиони долари“.

Севкупно, 62 компании од 100-те најголеми се со седиште во САД, 11 во Кина и пет во Франција.

Најголемите компании во светот, по сектори

Дури и кога пазарните вредности на целиот сектор паѓаат во 2022 година, технолошкиот сектор останува доминантен.

Меѓу најголемите светски компании, 20 од нив се занимаваат со технологија, а вкупната пазарна вредност е 9,2 трилиони долари, што е околу 31% од пазарната вредност на 100-те најголеми компании.