Најголемите компании за нафта и гас во светот

119

Географската дистрибуција на најголемите нафтени и гасни компании покажува колку е широко распространета индустријата на глобално ниво. 20-те најдобри компании за нафта и гас доаѓаат од 10 различни земји. САД се домаќини на шест компании, додека четири се со седиште во Русија. Останатите 10 се во Кина, Бразил, Саудиска Арабија или Европа.

Користејќи ги податоците од CompaniesMarketCap.com, инфографикот ги рангира 20-те најголеми нафтени и гасни компании по пазарна капитализација од 7 октомври 2021 година.

Бидејќи често ги гледаме нивните логоа на бензинските пумпи, најголемите компании за нафта и гас се генерално доста добро познати. Еве како тие се наведени, рангирани по пазарна капитализација:

Visual Capitalist