Најголемите светски извозници на нафта закажаа состанок

84

Планирано е министерскиот состанок на земјите од ОПЕК, закажан за 4 јуни, да се одржи во директен формат, во седиштето на организацијата дозна ТАСС.

Претходниот министерски состанок се одржа во декември 2022 година во формат на видео конференција.

Во октомври 2022 година, земјите-членки на ОПЕК се согласија да го намалат производството за 2 милиони барели дневно почнувајќи од ноември, а потоа најавија координирано намалување на производството на сурова нафта до крајот на 2023 година.

На 2 април, членките на ОПЕК најавија доброволно намалување на производството од мај до крајот на 2023 година. Одлуките беа потврдени по состанокот на министерскиот надзорен комитет на ОПЕК одржан на 3 април.

Вкупниот обем на доброволни намалувања ќе изнесува 1,66 милиони барели дневно и ќе биде надополнување на договорите кои важат од ноември 2022 година.