Најголемите светски трговци со енергија ја удвоија својата заработка во 2022 година

43

Единаесет од најголемите светски трговци со енергија заработиле околу 77 милијарди долари минатата 2022 година, повеќе од двојно повеќе од претходната 2021-ра, покажуваат податоците на аналитичката компанија Bernstein.

Според проценките во истражувањето на Bernstein, двата најголеми светски трговци со енергија според обемот, Shell и BP и оствариле во 2022 година од купување и продажба на нафта, природен гас и електрична енергија околу 16,6 милијарди долари и 11,5 милијарди долари добивка пред камата, даноците, депрецијација и амортизација (EBITDA). Тоа е еднакво на 20 отсто и 16 отсто од заработката на групата најголеми светски трговци на мало.

Трговските операции на француската TotalEngeries придонесоа 8,4 милијарди долари од EBITDA, или 14 отсто од заработката на групата, пресметале во Bernstein.

Трите најголеми приватни трговци со енергија Vitol, Gunvor и Trafigura, имале приход од околу 28 милијарди долари.

Групата од 11 најголеми трговци на мало заработила по 37 милијарди долари во 2021 и 2020 година, проценуваат во Bernstein.