Најлошото од капитулацијата на Биткоин заврши, тврди Glassnode

115

Според аналитичката фирма Glassnode, најлошото од капитулацијата на Биткоин може да завршило.

Во нов извештај, Glassnode ги испитува 14-дневните, 28-дневните и 140-дневните периоди на Market Realized Gradient Oscillator (MGRO), при што вториот период покажува дека Биткоин веќе е на „мечкин пазар“ многу месеци, според аналитичката компанија.

140-дневниот MGRO бележи постојано пониски врвови од март 2021 година и не е забележана позитивна вредност во 2022 година. Ова нагласува дека макродинамиката на „мечкиниот пазар“ веројатно постои во изминатите 15 месеци.

Тековниот режим на продолжена негативна вредност е показател за одржливи негативни перформанси на цените во 2022 година и останува во корист на „мечките“ во оваа фаза.

Основниот тренд продолжува полека да расте, што покажува дека постои потенцијално долгорочно закрепнување, сепак, што сугерира дека може да биде потребно дополнително времетраење и време за закрепнување.

MGRO го споредува пазарниот моментум со капиталните приливи врз основа на стапката на промена помеѓу пазарната цена и остварената цена.

Остварената цена се пресметува со преземање на остварената пазарна капитализација на Биткоин, вредноста на целиот БТК по цената по која е купена, а не тековната цена, и се дели со моменталната понуда на БТК.

Позитивната MGRO вредност покажува „биков“ импулс, додека негативната MGRO вредност покажува надолна динамика.

Во моментот на објавување, Bitcoin се тргува околу 23.160 долари. Најголемата криптовалута по пазарна капитализација порасна за 9,2% во последните 24 часа.