Најмногу милионери во Европа има во Германија, дури 2,9 милиони

33

Германците имаат најмногу лично богатство во Европа, покажува швајцарска студија.

Личното богатство на Германците се проценува на околу 16,4 трилиони евра, а втора на листата е Франција со 12,6 трилиони евра. Велика Британија и Италија имаат по 10 трилиони, според Redesigning Financial Services (RSH) од Цирих.

Личното богатство се зголеми во овие земји во 2020 година, првата година од пандемијата, и покрај падот на БДП.

Студијата опфати 16 земји од ЕУ и Швајцарија. Додека БДП падна за 6,4 отсто во 2020 година, личното богатство порасна за 3,9 отсто на рекордни 69 трилиони долари во историјата. Ова покажува дека јазот во богатството меѓу богатите и сиромашните расте, а авторите на студијата велат дека тоа е тренд кој ќе продолжи.

Според Извештајот за европско богатство, Германија има најмногу милионери, 2,9 милиони, а Велика Британија и Франција 2,5 милиони. Швајцарија има најголем број милионери во однос на нејзината популација. Дури 14,1 отсто од Швајцарците се милионери.