Најмоќниот банкар на Волстрит: Како Димон успеа да преземе регионална банка што пропаѓа?

11

На 12 март, додека неколку американски банки минуваа низ тешка криза на доверба и одлив на капитал, JPMorgan Chase & Co. застана зад First Republic Bank, давајќи му на проблематичниот заемодавател финансиска инјекција од 10 милијарди долари.

Осигурувањето на JPMorgan, сепак, не ги спречи штедачите да побегнат од заемодавачот. Но, се покажа дека тоа е почеток на низа настани – некои детали за кои Ројтерс за прв пат ги објавува – кои ги ставија JPMorgan и нејзиниот главен извршен директор, Џејми Дајмон, во клучна улога во една од најнеобичните спасувачки пакети на американските банки во последниве години, пренесува Инвеститор.ме.

JPMorgan ја купи First Republic во понеделникот на владина аукција, што кулминираше со неколкунеделни неуспешни обиди за спасување и застој во дискусиите во кои беа вклучени некои од најмоќните директори на Волстрит и американски претставници. Преговорите за договорот дојдоа до крај, според двајца извори запознаени со ситуацијата. Четворица понудувачи, меѓу кои и JPMorgan, влегоа во последната рунда на аукцијата во неделата вечерта, изјави еден од изворите на Ројтерс.

JPMorgan не знаеше дека победил до околу 1:15 часот по локално време во Њујорк, иако конечните понуди првично беа поднесени неколку часа порано. Во еден момент доцна во ноќта, додека Димон и другите високи директори го чекаа исходот од нивната понуда, молкот од Федералната корпорација за осигурување на депозити (FDIC) ги наведе да помислат дека изгубиле, рече еден од изворите.

Конечниот договор, објавен околу 3:30 часот, ја зацврстува репутацијата на Димон како еден од најмоќните банкари на Волстрит.

Но, договорот, исто така, покрена нови прашања за опасностите од банките кои се премногу големи за да пропаднат, квалитетот на регулаторниот надзор на банкарската индустрија и решеноста на администрацијата на Бајден да ги спречи корпорациите да станат премногу моќни, а со тоа и ризик за стабилноста на целиот систем.

Аналитичарите Пајпер и Сендлер рекоа дека договорот е значаен за JPMorgan бидејќи ја зацврстува банката „како лидер во индустријата во време на превирања“.

Димон ги отфрли сите сугестии дека неговата банка станува преголема.

„Имаме можности да им служиме на нашите клиенти, кои можат да бидат градови, училишта, болници, влади; банкаруваме со ММФ, Светска банка“, рече банкарот во конференциска врска по договорот. „И секој што мисли дека САД не треба да го прават тоа може директно да ми се јави.