Најплатени работни места без факултетска диплома

66

Во денешното дигитално доба се појавија работни места со кои можете добро да заработите, дури и без факултет.

Американскиот сајт Best life објави статија за работните места кои можат да донесат солиден приход без диплома, а на нивната листа доминираат занимања поврзани со интернет.

Независен писател

Ова е работа која нуди флексибилност, можност за работа на далечина, креативна е, а може и добро да заработи.

Во САД, хонорарните писатели заработуваат помеѓу 60.990 и 156.000 долари во просек.

Маркетинг специјалист

Полето на партнерскиот маркетинг е присутно од доцните 1980-ти, но доби важност со подемот на социјалните медиуми. Податоците покажуваат дека оваа улога е трета најплатена работа меѓу луѓето без диплома, со потенцијална заработка која се движи од 72.620 до 142.450 долари.

Ако ја проширите вашата платформа, се поврзувате со брендовите што сакате да ги промовирате и може да се заработи провизија за секое купување што доаѓа преку вас.

Креатор на содржина на онлајн платформи

Следно на листата е работата за создавач на содржина. За да заработите пари во оваа улога, ќе треба да вклучите онлајн публика со едукативна или забавна содржина.

Податоците покажуваат дека креаторите на содржини во САД можат да заработат помеѓу 115.730 и 128.500 долари.

Виртуелен асистент

Работата за виртуелен асистент може да вклучува различни работи. Од книговодство, координација на важна испорака или организирање патување, до пишување блог пост или промовирање настан на социјалните мрежи.

За оваа работа во САД, можете да очекувате да заработите помеѓу 74.660 и 123.180 долари, а најголемата поволност е далечинското работење. Ова беше најбараната работа на листата.

Менаџер за социјални медиуми

Да се ​​биде менаџер на социјалните медиуми значи воспоставување и промовирање на онлајн присуството на одреден бренд.

Менаџерите на социјалните медиуми во САД имаат потенцијал за заработка помеѓу 64.370 и 113.000 долари.

Инфлуенсер

Да се ​​стане влијателен човек на социјалните мрежи може да биде профитабилен потег во кариерата. Податоците покажуваат дека инфлуенсерите имаат потенцијал за заработка од 65.098 до 104.100 долари. Сепак, треба да се забележи дека многу луѓе кои се обидуваат да успеат во ова поле имаат споредни работни места за покривање на трошоците.

Организатор на настани

Планерите на настани дизајнираат и реализираат незаборавни искуства за клиентите и нивните гости. Тоа е креативна улога која многу луѓе ја сметаат за особено исполнувачка.

Во САД можат да заработат помеѓу 60.759 и 101.000 долари.

Графички дизајнер

Ако имате уметничка дарба и технички способности, може да се видите себеси во кариера како графички дизајнер.

Луѓето кои работат во оваа област, според податоците за САД, во просек заработуваат помеѓу 58.130 и 97.850 долари.

Работник за услуги на клиентите

Поставувањето прашања, решавањето на предизвиците и честопати делувањето како лице на компанијата ги прави претставниците за поддршка на клиентите клучни работници, а нивниот надомест често ја одразува важноста на нивната улога.

Во САД нивниот приход се движи од 52.200 до 71.700 долари.