Најпопуларна европска дестинација за 2024 година според вештачката интелигенција

115

Вештачката интелигенција уште на почетокот на оваа година предвидува кои европски дестинации ќе бидат најпопуларни меѓу патниците. Врз основа на прашањата и пребарувањата на туристите на Интернет, вештачката интелигенција ни дава речиси јасен увид во трендовите на патувањето.

Туристите во Европа сè повеќе бараат дестинации кои нудат активности, а почесто ги избираат оние кои нудат незаборавно искуство наместо културно-историски содржини или да речеме плажи. Најпопуларната европска дестинација според вештачката интелигенција во 2024 година е Италија, односно Пиемонт поради специјалниот микс на култура, природа и гастрономија.

Интернет порталот Малабријан користеше вештачка интелигенција и вештачка интелигенција за обработка на податоци за патувања на социјалните мрежи во периодот од јануари до октомври 2023 година. Анализирани се повеќе од 380 милиони податоци за да се утврдат мотивациите на луѓето за патување. Оваа информација, заедно со податоците за сообраќајната поврзаност, се користат за да се одредат дестинации кои најдобро одговараат на тековните и растечките трендови.

Која европска земја ќе биде најпопуларна во 2024 година?
Италија излезе на врвот со четири потенцијално популарни дестинации. Пиемонт го заслужи првото место за интересниот спој на култура, природа и гастрономија. Италија има уште неколку претставници, на петто, седмо и деветто место. Тоа се Кампанија, Ломбардија и Емилија Ромања, региони кои традиционално привлекуваат голем број туристи.

Виното, храната и природата на второто место го ставија Nouvelle-Aquitaine во Франција. Овој регион е најпознат по своите благи ридови, нежната природа и лозја, а пред сè по хедонизмот и кротките луѓе.

Истокот на Англија беше трет по рамнотежата помеѓу културата и природата. Од престижните музеи на Кембриџ до заспаните реки на Норфолк Бродс, атракциите во регионот се лесно достапни од главниот град Лондон и преку меѓународните аеродроми.

Келн и неговата низа замоци од бајките и Северна Рајна-Вестфалија во Германија се на шестото место, по што следеше Хамбург на деветтото и Лисабон во Португалија на 10-тото место.