Најпрофитабилната година во историјата на нафтените компании

31

Петте најголеми корпорации „Ексон“, „Шеврон“, „Шел“, БП и ТЕ минатата година заработија повеќе од 200 милијарди долари

Додека 2022 година предизвика тешкотии за многу луѓе ширум светот поради зголемената инфлација, војната во Украина и климатските катастрофи, за најголемите западни нафтени и гасни компании тоа беше година на невиден раст и рекорден профит.

Само петте најважни корпорации од индустријата за фосилни горива имаат заработено повеќе од 200 милијарди долари.

Во парадата на годишните резултати објавени во текот на изминатата недела, „големите пет“ – Exxon, Chevron, Shell, BP и Total Energy – сите открија дека минатата година била најпрофитабилната во историјата на нивните бизниси, бидејќи растеле. трошоците за нафта и гас, делумно предизвикани од рускиот напад на Украина, помогнаа приходите да добијат „турбо полнење“.

Ексон, нафтениот гигант од Тексас, води со рекордни 55,7 милијарди долари годишен профит. Оваа американска компанија во текот на минатата година заработувала по околу 6,3 милиони долари секој час.

Калифорнискиот „Шеврон“ имаше рекорден профит од 36,5 милијарди долари, додека „Шел“ ги забележа најдобрите резултати во својата 115-годишна историја, суфицит од 39,9 милијарди долари.

Бритиш Петрол со седиште во Лондон оствари добивка од 27,7 милијарди долари.

Рекорд имаше и француската компанија „Тотал енерџис“, со 36,2 милијарди долари, пишува „Гардијан“.

Кога ќе се соберат резултатите од 2022 година за сите јавно тргувани компании за нафта и гас, се очекува вкупниот профит да надмине 400 милијарди долари.

„Тоа е бројка што никогаш претходно не сме ја виделе, а е изградена врз грбот на работничките семејства кои биле жртви на алчноста на директорите на нафта и гас“, рече Клер Мозер, заменик извршен директор на американската група за застапување на климатските промени.

Фото: Facebook