Најскапиот продаден стан во Србија 1.22 милиони евра -Гаражно место чинело исто како гарсоњера

153

Во првиот квартал од 2024 година во Република Србија продолжи трендот на стабилизација и смирување на пазарот на недвижности, кој ја одбележа цела минатата година, се вели во извештајот на РГЗ.

Покрај смирувачката активност на пазарот на недвижности, во првиот квартал е забележан уште поумерен раст на цените на становите на ниво на Република Србија, се наведува во извештајот.

Вкупниот број на продажби на пазарот на недвижности во првиот квартал од 2024 година изнесува 29.108, што е за 1% помалку во однос на првиот
квартал од 2023 година. Најголемо учество во вкупниот промет на недвижен имот зазема продажбата на станови (834 милиони евра), со учество од 56% од вкупната истргувана вредност. За куќи се издвоени 122,5 милиони евра (8% од вкупната вредност), за градежно земјиште 114,6 милиони евра (8% од вкупната вредност), за деловен простор 72,6 милиони евра (5% од вкупната вредност), земјоделско земјиште 64,6 евра. милиони (4% од вкупната вредност).

Кога станува збор за начинот на плаќање, 7% од сите истргувани недвижности се плаќале од кредити, што е за 1 процентен поен помалку од лани, а становите најмногу се плаќале од кредити (вкупно 18%).

Највисоки цени за станови се постигнати во Белград, каде што најскапиот квадрат е продаден по цена од 10.350 евра на локацијата Белград на вода, додека најголема сума е издвоена за стан со вкупна површина од 188 м2. 1.226.888 евра во Савски венац.

Најскапата куќа е продадена во општина Савски венац (Град Белград) за 3.182.000 евра.

Најскапо платено паркинг место во првиот квартал е платено за 73.000 евра, стои во извештајот.