Најскапите раси на кучиња во светот

978

За сите љубители на кучињата, најдобриот пријател на човекот и колку сте подготвени да платите за него – најскапите раси на кучиња во светот.

Германски овчар (Alsatiаn), 3.000 – 24.000 долари

german-shepherds-2

Најскапата раса на кучиња во светот е германскиот овчар, позната и како Alsatian. Тие се на трето место по интелигенција, веднаш зад шкотскиот овчар и пудлицата.

Кралски кокер шпаниел, 1.000 – 14.000 долари

Cavalier-King-Charles-Spaniel-Dog-Pictures

Оваа британска раса е многу мила и нежна по природа. Токму заради тоа, кралскиот кокер шпаниел се препорачува како дел од терапии при лечење на депресии и слично.

Самојад 4.000 – 11.000 долари 

samoyed-1

Сибирскиот самојад е познат по црните линии на устата кои ја прават и оригиналната насмевка на оваа прекрасна раса.

Англиски Булдог, 2.500 – 9.000 долари

bul

Нека не ве залажува грубиот изглед, англискиот булдог е една од најнежните раси кучиња што постојат во светот.

Чау Чау, 3.000 – 8.500 долари

Chow Chow4

Оваа кинеска раса на кучиња се верува дека една од најстарите во светот. Некои научници тврдат дека е можеби и првата раса која еволуирала од волк пред дури 4000 години.

Ротвајлер, 2.000 – 8.000 долари

rottweiler_2

Поради својата сила и интелигенција, ротвајлерите како раса се најмногу барани во полицијата, војската и царината за откривање на илегални активности.

Тибетски Мастиф 2.200 – 7.000 долари

tibetan-mastiff40249f

Пред две години во Кина еден ваков црвен мастиф беше продаден за рекордни 1,5 милиони долари. Оваа раса ужива во широки пространства, има потреба постојано да ја троши својата енергија во природа.

Фараон, 2.500 – 6.500 долари

Pixie_standing

Сегашните фараон кучиња не се разликуваат многу од некогашната раса, која била чувана од египетските фараони, по кои го добила и името.

Брадест Коли, 1.000 –  5.000 долари

Bearded_Collie

Оваа раса е верен чувач на домот и на се што поседувате. Многу се забавни, послушни и го почитуваат својот газда.

Акита 1.500 – 4.500 долари

akita-dog

Акита се познато обележје на Јапонија, дел од нивната традиција. Тие се сметани за свети кучиња. Малечки статуи Акита им се даваат на нови родители за добро здравје и среќа.