Најстарата банка во светот ја презема UniCredit

87

Италијанската банка Monte dei Paschi di Siena е основана во 1472 година и работи до ден  денес, но покажа лоши резултати на последниот стрес -тест на Европската централна банка, а UniCredit банка е заинтересирана за неа.

Според New York Times, минатиот месец Monte dei Paschi di Siena најстарата сè уште функционална банка во светот, доби уште едно, иако не многу ласкаво признание – најслабиот европски заемодавател.

Банката ги покажа најлошите резултати во тестот за нејзиното финансиско здравје од европските регулатори, последното темно поглавје во долгорочната сага за несреќните деловни договори, финансиски трикови, криминални дела, па дури и мистериозна смрт.

Стрес -тестот на регулаторите, кој покажа дека тешката рецесија сигурно ќе го избрише капиталот на банката, ја натера италијанската влада да се соочи со непријатна вистина: на долговечноста на банката Monte dei Paschi di Siena од пет и пол века доаѓа крај. Со стимулации од Рим, UniCredit, една од најголемите италијански банки, објави дека преговара за купување на Monte dei Paschi di Siena под услов италијанската влада да ги задржи сите лоши заеми.

Со операциите на банката ќе се управува од седиштето на UniCredit во Милано, а не од матичната канцеларија во Сиена. Титулата на најстарата банка во функција  ќе и припадне на Berenberg bank, основана во Хамбург во 1590 година.

Фото: Facebook