Најважниот ресурс за иднината на светот: Шефот на Интел објасни што ќе стане поголем геополитички фактор во однос на нафтата

239

Со години се зборува дека податоците се новата нафта, но ако му се верува на извршниот директор на Интел, Пат Гелсинџер, има уште една работа што ќе стане поважна од нафтата во иднина. Тоа се – чиповите. Во интервјуто што го даде за Си-Ен-Ен на Светскиот економски форум одржан во Давос, тој рече дека локациите на светските нафтени резерви ја дефинирале глобалната геополитика во последните педесет години, но дека во следните педесет години чиповите ќе имаат толкаво значење, што е, областите каде што ќе се произведуваат чипови и области кои ќе бидат важни за синџирите на снабдување со технологија.

Потребни ни се географски избалансирани, еластични синџири на снабдување, коментира првиот човек на Интел, информиран од ситуацијата во која се најде светот по пандемијата на коронавирус, кога имаше недостиг од се и сешто, вклучително и чипови, како и повеќето од производи во кои се инсталирани чипови.

За ваквата преголема зависност од синџирите на снабдување од исток се свесни и САД и европските земји, па САД донесоа закони според кои ќе инвестираат големи суми пари за субвенционирање на изградба на фабрика за чипови на нивна територија. Исто така, плановите на Интел вклучуваат проширување на постоечките и изградба на нови фабрики. Така, освен фабриките во Орегон, Ново Мексико и Аризона (кои ги прошируваат), ќе изградат нова фабрика и во Охајо, а планираат да ги прошират постојните операции во Израел, Ирска, Малезија, Германија и Италија. Тие имаат намера да инвестираат 20 милијарди долари во фабрики во САД и до 90 милијарди долари во нови европски фабрики.

Од гореспоменатите инвестиции и изградба на нови фабрики, коментира Гелсинџер, не само Интел, туку тие ќе бидат од клучно значење за глобализацијата на најкритичниот ресурс за иднината на светот.

Друга многу важна причина за изградба на фабрики во САД и Европа е Тајван. Тајван не е стабилно место, предупреди извршниот директор на Интел пред повеќе од една година, најмногу поради кинеската закана. Со оглед на тоа што таму се произведува најголема количина чипови, секоја нестабилност која би влијаела на производството би се почувствувала насекаде низ светот.