Намалено пумпањето гас во Германија преку гасоводот Јамал-Европа

21

Пумпањето гас преку гасоводот Јамал-Европа кон Германија во четвртокот наутро се намали за повеќе од една третина – на околу 700 илјади кубни метри на час, покажуваат податоците на германскиот гасовод Гаскејд.

Пумпањето од 8 до 9 часот по московско време (6-8 часот по средноевропско време) изнесуваше 695 илјади кубни метри, што е за една третина помалку отколку во последните часови од претходниот ден (завршува во 8 московско време ), кога беше околу милион кубни метри. Максималното ниво на испумпување во средата беше 1,47 милиони кубни метри на час.

Во исто време испораките на Газпром преку Украина се на ниво од средата и изнесуваат 109 милиони кубни метри.

Гасоводот Јамал-Европа, заедно со Северен тек и украинскиот гасоводен систем, е еден од главните насоки за испорака на руски гас во Европа. Гасоводот долг повеќе од две илјади километри минува низ териториите на четири земји: Русија, Белорусија, Полска и Германија и може да испумпува до 33 милијарди кубни метри гас годишно.

Експертите очекуваа зголемување на испораките преку оваа извозна рута во врска со плановите на Газпром да започне со обновување на резервите во европските подземни складишта за гас по завршувањето на полнењето на складиштата во Русија на 8 ноември.