Намалување на бројот на летови од Шипхол поради бучава

30

Холандскиот суд ја потврди одлуката на владата да го намали бројот на летови на аеродромот Шипхол во Амстердам за претстојната сезона, што е потенцијален финансиски удар за авиокомпаниите кои сакаат да ја задржат привлечноста на аеродромот како глобален центар за трансфер на летови.

Холандската влада може да го намали бројот на летови на аеродромот од крајот на оваа година до октомври 2024 година, одлучи во петокот апелациониот суд, поништувајќи ја претходната одлука на локалниот суд, пишува Блумберг.

Одлуката на жалбената комисија дојде три месеци откако локалниот суд пресуди дека обидите на владата да ја намали бучавата во градот со намалување на бројот на летови што можат да слетуваат и полетуваат од Шипхол се процедурално неточни.

Државата ги претстави плановите за намалување на годишниот капацитет на аеродромот во Амстердам на 440.000 летови до 2024 година, што е намалување за 12 отсто. Авиокомпаниите и лоби-групите тврдат дека овој потег ги прекршува меѓународните прописи и ги непријатности патниците.

Фото: Pixabay