Намалувањето на ДДВ во Германија доведе до купувања од 34 милијарди евра

76

Земјите кои сакаат да ги подобрат своите економии кога каматните стапки се веќе на дното можат да научат нешто од Германија, пишува Блумберг.

Минатогодишното ненадејно намалување на данокот на додадена вредност од страна на владата во Берлин ослободи околу 34 милијарди евра (39,4 милијарди долари) во потрошувачката на домаќинствата, додека доведе до само околу 7 милијарди евра изгубени буџетски приходи, се вели во работен документ објавен од Националното биро за економски истражувања на земјата.

Шестмесечната мерка, воведена кога референтните трошоци за заеми во еврозоната со години беа под нулата, ги охрабри Германците да трошат особено на трајни добра како што се автомобили, мебел и апарати, според авторите на студијата. Овој потег е во контраст со политиките за поддршка на пандемијата на други места, како што се Соединетите држави, каде што владата испрати чекови за стимулирање на своите граѓани.

„Неочекуваното, привремено намалување на ДДВ во Германија во втората половина на 2020 година функционираше како мерка на неконвенционална фискална политика“, велат истражувачите. „Откриваме дека Германците значително ги зголемиле расходите за потрошувачка, особено за трајни производи“.

Студијата имаше за цел да го изолира ефектот на даночните намалувања на трошоците, за разлика од другите мерки за поддршка, испитувајќи колку се информирани потрошувачите за неговата привремена природа. Луѓето кои знаеле дека мерките ќе бидат укинати имале поголема веројатност да купуваат трајни добра со повисока вредност, откриле авторите.