Намерата на Тесла да ја прошири својата фабрика во Германија наиде на отпор кај граѓаните

16

Намерата на Тесла да ја прошири својата фабрика во Германија наиде на отпор кај граѓаните кои гласаа против предлогот да се сечат дрвја и да се срамне земјиштето за да се прошири локацијата во Груенхајде надвор од Берлин, каде што го блокираа патот, рече тамошниот градоначалник.

Иако не е обврзувачки, гласањето е уште една пречка за плановите на американскиот производител на електрични возила да го удвои капацитетот на локацијата до 100 гигават часови производство на батерии и еден милион автомобили годишно, што би го направило доминантно на европскиот пазар на електрични возила, пишува Ројтерс.

Сегашниот капацитет на фабриката е околу 500.000 автомобили годишно, но зголемувањето на нејзиното производство е забавено. Во јануари, Tesla за прв пат произведуваше 6.000 автомобили неделно.

Граѓаните на Груенхајде гласаа против предлогот за расчистување на шумата за компанијата да изгради дополнителни логистички капацитети како што се железничка станица и складиште во вторник, оставајќи им на локалните власти да одлучат како ќе постапат.

Локалната администрација во вторникот објави дека околу 70 отсто од граѓаните гласале за проширување на фабриката Тесла. Од нив 3.499 гласале против, а 1.882 биле за.